Egyéb tájékoztatás – Ünnepélyesen átadásra került az Arrabona Geotermia Kft. győri projektje

Ünnepélyes keretek között Németh Zoltán Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke jelenlétében került átadásra az Arrabona Geotermia Kft. győri projektje a Bőnyi Hőközpont avatásával.

Az Arrabona Geotermia Kft. győri projektjének hőátvevő partnerével Sági Géza a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatójával, továbbá Puskás András a projektet finanszírozó hitelintézet, az Exim Bank üzleti vezérigazgató -helyettesével, illetve Németh Zoltán Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlésének elnökével közösen avatták fel az Arrabona Geotermia Kft. győri projektjének keretében megvalósított Bőnyi Hőközpontot. Az átadással egy időben a PannErgy leányvállalatának, az Arrabona Geotermia Kft. rendszerénél zajlik a próbaüzem a hőátvevő partnerrel, a Győr Megyei Jogú Város távhőszolgáltatását nyújtó Győr-Szol Zrt-vel. A próbaüzemet néhány héten belül lezárva, megindul a teljes üzemű hőszállítás.

„Kétségtelen tény, hogy a legjobb zöldenergia a geotermikus energia, hiszen a kitermelt hő állandó, az energiabiztonság megteremtéséhez nincs szükség fosszilis energiát használó kiegyenlítő erőművek üzemeltetésére. A termelés megkezdése, a szennyező anyag kibocsátás nélküli hőtermelés a térség levegőtisztasága szempontjából olyan volumenű, mintha Győr városában a mai naptól minden autó üzemanyag felhasználás és füstgáz kibocsátás nélkül közlekedne. Bátran mondhatom, hogy a térség legnagyobb klímavédelmi beruházása kezdte meg működését, amely hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország 2020-ra teljesíteni tudja vállalásait és a megújuló energiaforrások arányát 14,65%-ra növelje” – nyilatkozta Németh Zoltán Győr-Moson- Sopron megyei közgyűlés elnöke.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az EXIM finanszírozásának köszönhetően létre jöhetett az Arrabona Geotermia Kft. győri projektje, melyhez az Eximbank egyedüli finanszírozóként nyújtott hitelt. A hosszú lejáratú beruházási hitelt a beruházás kivitelezési szakaszaihoz igazodóan több részletben folyósítottuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a finanszírozásnak köszönhetően készülhetett el az a 2 kút Győr közelében, Péren és Bőnyben, amellyel a geotermikus hőforrásból mostantól kinyerhető hőenergia Győr város távhőigényének részleges kielégítését biztosítja megújuló energiaforrásból.” – mondta el Puskás András a Magyar Export-Import Bank Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese.

„Győrben a távhővel való fűtés régóta megbízható, kényelmes és környezetbarát módon működő szolgáltatás. A megújuló energia mostantól nagyobb szerepet kap távhőrendszerünkben, Társaságunk ezzel is igyekszik hozzájárulni környezetünk megóvásához” – fogalmazott Sági Géza a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Nagy várakozással tekintünk a geotermikus hőenergiafelhasználás korszerű műszaki megoldásainak gyakorlati alkalmazása elé. Bízunk benne, hogy a projekthez kapcsolódó megállapodásban megfogalmazott elvárások maradéktalanul teljesülnek, és az alkalmazott környezetbarát technológia megfelelő hatékonysággal kapcsolódik a győri távhőellátás rendszeréhez.”

„Nem csak nagy öröm, hanem megelégedés is számunkra, hogy másfél év megfeszített munkáját követve Magyarország második legnagyobb geotermikus hőt hasznosító rendszerét valósíthattuk meg sikerrel. Szeretném megköszönni a Magyar Állam, Győr Megyei Jogú Város, Bőny és Pér község segítségét, hőátvevő partnerünk bizalmát, hiszen támogatásuk nélkül nem valósulhatott volna meg az Arrabona Geotermia Kft. győri projektje. Külön köszönöm munkatársainknak az állhatatos és kitartó munkájukat, mellyel közösen sikerre vittük ezt a projektet. – nyilatkozta Gyimóthy Dénes a PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója”

PannErgy Nyrt

↓